Φάρος Στρογγυλή Ευβοίας

Ο φάρος αυτός κατασκευάστηκε το 1870 από την Γαλλική Εταιρεία Φάρων. Το ύψος του πύργου του ειναι 9 μέτρα και τό εστιακό του ύψος είναι 41 μέτρα. Βρίσκεται κοντά στον Αγιο Γεώργιο στον Ευβοϊκό κόλπο στο νησάκι Στρογγυλή (Λιχάδες). Η πρόσβαση στον φάρο γίνεται με σκάφος από τον Αγιο Γεώργιο Ευβοίας μετά τα Γιάλτρα.
Τα Λιχαδονήσια βρίσκονται στη βορειοδυτική πλευρά της Ευβοίας, ανάμεσα στο Μαλιακό και το Βόρειο Ευβοϊκό Κόλπο, στην προέκταση του αρχαίου ακρωτηρίου Κήναιο, απέναντι από τον οικισμό Κάβο. Απέναντι βρίσκεται το ακρωτήριο Κνήμιδα της Φθιώτιδας. Γεωγραφικές συντεταγμένες:   38°49'14.78"N  -  22°49'4.28"E.
Αποτελούνται από τη Μονολιά, τη Μεγάλη Στρογγυλή, τη Μικρή Στρογγυλή, το Στενό, τη Βαγιά, το Βορηά, το Λιμάνι, καθώς και από άλλους μικρούς σκοπέλους και μύρμηκες, που λέγονται Ποντικονήσια. 
Η Μεγάλη Στρογγυλή όπου βρίσκεται ο φάρος είναι το νοτιότερο της συστάδας. Πήρε το όνομά του από το στρογγυλό σχήμα του. Είναι κατάφυτο νησί. Το νησάκι εξέχει απότομα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και πρέπει να είναι η κορυφή ενός υποθαλάσσιου ηφαιστείου. Από τον Αγιο Γεώργιο φεύγει καραβάκι που σας πηγαίνει βόλτα στα Λιχαδονήσια. Μπορείτε να κάνετε τον περίπλου της Μεγάλης Στρογγυλής. Σώζονται ερείπια τειχών, θεμέλια σπιτιών και ερείπια χριστιανικής εκκλησίας στο βυθό της θάλασσας. Επίσης σώζονται λείψανα ρωμαϊκού υδραγωγείου, σημάδι ότι κατοικούταν από την αρχαιότητα. Στη βορειοανατολική ακτή βρίσκεται ο ερειπωμένος ναός του Αγίου Γρηγορίου, που φέρεται να ήταν μονή. Σώζεται η κόγχη του Ιερού και ο οχυρωματικός περίβολος που φτάνει το 1,5 μέτρο. Κοντά βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου. 
Τα Λιχαδονήσια προσφέρονται για υποβρύχιο ψάρεμα και θαλάσσια σπορ (σκι, σέρφινγκ).Το σύμπλεγμα των νησιών είναι δημιούργημα ηφαιστειώδους ενέργειας και αποτελεί έναν ενιαίο ηφαιστειακό σχηματισμό. Το ηφαίστειο λειτούργησε κατά την Τεταρτογενή περίοδο του Καϊνοζωϊκού αιώνα της προϊστορίας της γης. Πριν γίνει το τεκτονικό καταβύθισμα του Μαλιακού, τα Λιχαδονήσια ήταν ενωμένα με τη χερσόνησο της Λιχάδας. Μεγάλα τμήματα των νησιών βυθίστηκαν από ένα μεγάλο σεισμό το 426 π.Χ..
Σύμφωνα με τη μυθολογία, τα Λιχαδονήσια σχηματίστηκαν από το σώμα του Λίχα. Η Διηάνειρα, γυναίκα του Ηρακλή νομίζοντας ότι την απατά, του έστειλε με το Λίχα ένα φαρμακερό χιτώνα. Ο Ηρακλής όταν φόρεσε το χιτώνα άρχισε να υποφέρει από φρικτούς πόνους και εξαγριωμένος άρπαξε το Λίχα και τον εκσφενδόνισε στη θάλασσα. Από τα μέλη του σώματός του σχηματίστηκαν τα Λιχαδονήσια. Επίσης λέγεται ότι η Μεγάλη Στρογγυλή είναι το κεφάλι του.