Σπηλαιώδεις Ναοί του ορους Όιτη

Κατά μήκος του όρους Όιτη υπάρχουν σπηλαιώδεις ναοί, ιστορημένοι αφιερωμένοι στην Παναγία η εις την Αγία Μάρτυρα Ιερουσαλήμ. (Αρσαλή).

1. Ο σπηλαιώδης Ναός της Παναγίας Προυσιωτίσσης έναντι του χωρίου Βαρδάτες τον οποίο ανακαίνισαν εσχάτως οι Σιδηροδρομικοί και τον έχουν ως αγίασμά των. Εκεί θαυματουργικως βρέθηκε το 1711 η Ιερά Εικών της Παναγίας. Υπάρχουν αξιόλογες τοιχογραφίες των ετών 1711 και 1748. Ο Ναός περιβάλλεται από Μοναστηριακό συγκρότημα.

2. Η αγία Ιερουσαλήμ ( Αρσαλή) Απάτης. Ευρίσκεται άνωθεν της πόλεως Υπάτης σε απόκρημνη περιοχή (1150 μ. υψόμετρο) στην οποία ανεβαίνει κανείς με αλυσίδες. Ο Ναός έχει μερικές τοιχογραφίες. Πανηγυρίζει κάθε χρόνο την Πέμπτη του Πάσχα όπου ανεβαίνουν οι χριστιανοί και ξενυχτούν εις τιμήν της αγίας.

3. Η αγία Ιερουσαλήμ ( Αγιαρσαλη) Τιθορέας. Ευρίσκεται σε απόκρημνο βράχο του Παρνασσού. Εσωτερικά ο Ναός έχει τόξο, λιθόκτιστο και πετρόκτιστο τέμπλο με εικόνες νεώτερες. Επάνω από τον σπηλαιώδη Ναό υπάρχει άλλη σπηλιά πού ονομάζεται "το κελί του παππού. Φαίνεται ότι στη σπηλιά αυτή κατοικούσε Ιεροσολυμίτης Μοναχός η ασκητής.